100 jaar GeNeCo
100 jaar GeNeCo

WAVEFIELDS

elektronisch muziekfestival in OT301 (English below)

onderdeel van het 100 jarig jubileum van het Genootschap van Nederlandse Componisten

Het jubileum van het Geneco is een mooie gelegenheid om aandacht te besteden aan hedendaagse en historische elektronische muziek uit Nederland, tijdens een festival dat plaatsvind in OT 301 in Amsterdam op 30 november, 1 en 2 december. Het wordt een uniek event met een workshop en concert van het Wave Field Synthesis systeem van de Game of Life, een concert met voormalig HB prijs winnaar Guy Harries, Frits Weiland, Microseq / Emmanuel Flores Elias, en een lezing van Kees Tazelaar.

Wavefields is een samenwerking van het Geneco, OT 301, the Game of Life en STEIM.

Adres: OT 301 Overtoom 301 Amsterdam Tram 1, halte J.P. Heijestraat http://ot301.nl/

http://maps.google.nl/maps?q=Overtoom+301+Amsterdam&oe=utf-8&client=firefox-a&gl=nl&t=m&z=16&vpsrc=0

reserveren ot301md@gmail.com

 

PROGRAMMA

 

WORKSHOP WFS COMPOSITIE EN REAL TIME CONTROL (30 nov, 1 en 2 dec)

Wave Field Synthesis is een techniek waarbij geluiden op een realistische manier door de ruimte bewegen, in tegenstelling tot surround sound. Als luisteraar zit je letterlijk midden in de muziek. Wave Field Synthesis, afgekort WFS, is gebaseerd op een 17-eeuws theoretisch principe van de Nederlandse wis- en natuurkundige Christiaan Huygens. Het bijzondere aan die techniek is dat geluiden op een hele nieuwe manier door de ruimte kunnen bewegen. Het WFS-systeem van The Game of Life bestaat uit 192 luidsprekers die in een vierkant zijn opgesteld. Het is mogelijk om geluiden binnen dit vierkant te laten bewegen, het is ook mogelijk om geluiden buiten dit vierkant te laten bewegen, ondanks dat de  luidsprekers naar binnen zijn gericht. Deze realistische manier van ruimtelijk geluid weergeven is relatief onbekend bij componisten en publiek, toch is het fascinerend, veel realistischer Dolby Surround of andere technieken die er zijn. Het bijzondere  aan het systeem van de GOL is dat het verplaatsbaar is, het enig mobiele WFS systeem ter wereld. Tijdens een driedaagse workshop in de studio van OT301 leren componisten en studenten om te werken met het systeem, vrijdagmiddag is er een presentatie. Ook wordt er ingegaan op de mogelijkheid om realtime geluiden in de ruimte te verplaatsen, een nieuwe toepassing van het systeem. De workshop wordt vrijdagmiddag 2 december afgesloten met een presentatie van de deelnemers. De workshop wordt geleid door Wouter Snoei en Ji Youn Kang, beide als componisten en software experts nauw betrokken bij het systeem.

Tijden:
30.11 19.00 – 22.00 hrs
01-12 11.00 – 18.00 hrs
02.12 12.30 – 19.00 hrs

aanmelding workshop http://www.steim.org/steim/events.php?event=473&year_archive=2011&type=2&archive=

€ 40 voor een introductie (1 dag workshop), €120 voor 3 dagen. Gereduceerd tarief van € 80 voor 3 dagen voor studenten en leden van het Geneco en C96

http://gameoflife.nl/

http://www.kingeve.com/

http://www.woutersnoei.nl/

 

CINÉSTHESIA / FILMS EN LIVE MUZIEK OT CINEMA (1 december 21:00 hrs)

 

“Filmproject 1″ film van Frits Weiland, “Direct Orient Expres”, tape compositie van Frits Weiland.

“Geluid <=> kijken”, een film over 3 audio-visuele projecten tijdens een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam, 5 maart – 19 arpil 1971: Ton Bruynèl’s Cube project, Dick Raaijmaker’s Ideophones, Peter Struycken’s Sound and image programme 1.

Frits Weiland is componist, filmmaker en publicist. Weiland werkte bij Radio Nederland Wereldomroep, Ned. Televisie Stichting, Studio voor elektronische muziek van de RUU, Ned. Filmacademie. Naast zijn docentschap aan het Koninklijk Conservatorium gaf hij gastcolleges “20e eeuwse muziek” aan de Amerikaanse Westkust architectuurstudie aan het Yavapai College. Werkzaam geweest bij Architectenburo Mart van Schijndel en Arcosanti Arizona.

http://geneco.nl/componist/76/frits-weiland.html

 

 

Optreden Guy Harries. Guy Harries werkt en woont afwisselend in Londen en Amsterdam. Hij combineert akoestische instrumenten en elektronische muziek en verschillende mediavormen. Live combineert hij elektronica , stem en fluit. Harries speelt in het POW Ensemble en haalde een PhD in Elektroakoestische Muziek aan de City University in London. Hij componeerde voor het Tate Ensemble, SOIL, The Roentgen Connection, Vocal Lab en LOOS. In 2000 won hij de Henriëtte Bosmansprijs.

http://www.guyharries.com/

 


Optreden Microseq, aka de Cypriotisch / Nederlandse componist / performer Pandelis Diamantides (muziek). Diamantides combineert een academische methode met nieuwe muziek en popmuziek. ”If there is anything interesting in composing -with or without computers- is the opportunity to deal with abstract concepts while manipulating concrete material. In particular, computer-based compositional systems provide extended control over sound properties and aspects of musical structure presenting the opportunity to merge those two into new musical forms.” Diamantides studeerde Sonologie in Den Haag.

http://www.microseq.info/

 

Te beluisteren in de cinema bar: “De Eeuw Klinkt Nu!”, een Electro-akoestische compositie van Bianca Holst en Hero Wouters. Een hallucinerende ervaring waarin de stemmen en de muziek van de oprichters van het Genootschap (o.a. Jan van Gilse, Johan Wagenaar, Peter van Anrooy en Bernard Zweers) echoën door de tijd. De vier delen “Kinderschoenen”, “Van zwart-wit naar kleur”, “De ruimte” en “Het web” laten horen hoe via de grammofoonplaat, de radio, de taperecorder, elektronica en de computer de muziek “op stroom” gekomen is. Een persoonlijk en emotioneel verslag over componeren in Nederland, weergegeven in een prachtige authentieke synthese van oude en nieuwe Oorspronkelijke Muziek. Uitgebreide informatie: http://www.stichting.com

 

 

PREMIERE WAVE FIELD SYNTHESIS COMPOSITIE JORIS GEURTS (2 december 19:45 gratis)

- Joris Geurts Slow Sense Premiere 12″

De compositie ‘Slow Sense’ for 26 bullroarers is geschreven voor 26 stemmen.

14 bromhouten vertegenwoordigen ieder een letter en spelen en vormen verschillende woorden in het stuk, SEA, ENDLESS, WORLD, DOWN, SLOW, SILENCE, SENSE, SILENT, WORDS. De overige 12 bromhouten klinken als een koor daarboven. Aan het slot van het stuk wanneer het laatste bromhout nog klinkt, wordt er een melodie (song) gefloten. Het stuk duurt 12:02’ en is opgebouwd in tijdseenheden van 4 seconden.

Het bromhout is een van de oudste rituele muziekinstrumenten ter wereld en vertegenwoordigt de stemmen van voorouders. Een diep, onnavolgbaar grommend en dreigend geluid wordt voortgebracht door een visvormig stukje hout aan een stuk touw rond te zwaaien. Het werd van Noord-Amerika tot aan Oceanië en Australië tijdens rituele bijeenkomsten gebruikt om in contact te treden met voorouders en de geschiedenis en te communiceren en waarschuwen over lange afstanden.

http://www.jorisgeurts.com/

 

 

LEZING OT CINEMA (2 december 20:30 gratis)

 

Een lezing van Kees Tazelaar over de historische lijn van het Contactorgaan Elektronische Muziek, het Philips Natuurkundig Laboratorium en de studio voor elektronische muziek van de TH Delft, via STEM en het Instituut voor Sonologie van de Rijksuniversiteit Utrecht, naar het huidige Instituut voor Sonologie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Kees Tazelaar is componist en hoofd van het Instituut voor Sonologie aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag. Tazelaar heeft zich intensief beziggehouden met de restauratie en reconstructie van historische elektronische composities, waaronder die van Gottfried Michael Koenig, Jan Boerman, Edgard Varèse, Iannis Xenakis en György Ligeti.

http://www.keestazelaar.com/

 

WAVE FIELD SYNTHESIS CONCERT (2 december OT studio 21:30 acht euro)

Op vrijdag avond vindt er een concert plaats van stukken die speciaal voor het WFS systeem zijn gemaakt:

Kees Tazelaar – Lustre (eerste deel) 12″

Funckarma – Foven Wield 12″

Arthur Sauer – Recreating the Mind 15″

Ji Youn Kang – SiNaWi  7’55”

Joris Geurts Slow – Sense 12″

Ivo Bol – Cosmological Flight 11’50“

Cosmological Flight kwam tot stand met steun van het Fonds Podiumkunsten.

Na afloop: DJ set Microseq, Luister! “De Eeuw Klinkt Nu!” een Electro-akoestische compositie van Bianca Holst en Hero Wouters Ot 301 Cinema (gratis)

 

——————————————————————————————————–

WAVEFIELDS

electronic music festival – OT 301 Amsterdam

Part of the 100 year anniversary of the Dutch Composers Guild

Wavefields is a collaboration between Geneco, OT 301, the Game of Life and STEIM.

Address: OT 301 Overtoom 301 Amsterdam Tram 1, halte J.P. Heijestraat http://ot301.nl/
http://maps.google.nl/maps?q=Overtoom+301+Amsterdam&oe=utf-8&client=firefox-a&gl=nl&t=m&z=16&vpsrc=0

Program:

WAVE FIELD SYNTHESIS WORKSHOP (nov 30, dec 1 & 2)
Three-day workshop exploring technical and musical concerns when using wave field synthesis. Featuring the Game of Life foundation’s 192-loudspeaker mobile wave field synthesis system. The workshop is hosted by Wouter Snoei en Ji Youn Kang

Wave Field Synthesis is a technique for distributing sound through space in a realistic way. It is based on the Huygens principle, applied to sound. The WFS system from the Game of Life foundation is the only portable system in the world, consisting of 192 speakers set up in a square of say 10 by 10 meters. Amazingly, it is possible to move the sounds outside the square of speakers, as if they come from 50 meters away. The interface for the system is very capable of working with sounds algorithmically or draw movements with a mouse or pen, registering the speed of movement, thus enabling a very precise and organic way of composing. The worksop will introduce the principle of WFS, working with the system and possibility for real-time design of sounds.

Nov 30. Introduction to technology and software for real-time control and composition 19.00 – 22.00 hrs
Dec 1. Composition masterclass 11.00 – 18.00 hrs
Dec 2. Concert and performances 12.30 – 19.00 hrs

€ 40 introduction (1 day workshop), € 120 for 3 days. Discount price € 80 for 3 days, available for students and members of Geneco and C96. Some low-cost lodging may be available for those coming from outside of Amsterdam.

information and registration: http://www.steim.org/steim/events.php?event=473&year_archive=2011&type=2&archive=

CINÉSTHESIA / FILMS EN LIVE MUZIEK OT CINEMA (1 december 21:00 hrs € 6)

 

“Filmproject 1″ film from Frits Weiland, “Direct Orient Expres”, tape composition from Frits Weiland. “Geluid <=> kijken”, a film about three audio-visuals projects at an exhibition held at Stedelijk Museum Amsterdam, The Netherlands, March 5 – April 19, 1971: Ton Bruynèl’s Cube project, Dick Raaijmaker’s Ideophones, Peter Struycken’s Sound and image programme 1.

http://geneco.nl/componist/76/frits-weiland.html

 

 

Performance from Guy Harries. Guy Harries works both in Londen and Amsterdam. Hij combineert akoestische instrumenten en elektronische muziek en verschillende mediavormen. Live combineert hij elektronica , stem en fluit. Harries speelt in het POW Ensemble en haalde een PhD in Elektroakoestische Muziek aan de City University in London. Hij componeerde voor het Tate Ensemble, SOIL, The Roentgen Connection, Vocal Lab en LOOS. In 2000 won hij de Henriëtte Bosmansprijs.

http://www.guyharries.com/


Performance Microseq, aka de Cypriotic / Dutch composer / performer Pandelis Diamantide. and Emmanuel Flores Elias (visuals). Diamantides combines academic music with a pop approach. ”If there is anything interesting in composing -with or without computers- is the opportunity to deal with abstract concepts while manipulating concrete material. In particular, computer-based compositional systems provide extended control over sound properties and aspects of musical structure presenting the opportunity to merge those two into new musical forms.”

http://www.microseq.info/

http://emmanuelflores.net/

 

Luister! “De Eeuw Klinkt Nu!” een Electro-akoestische compositie van Bianca Holst en Hero Wouters

http://www.stichting.com

 

PREMIERE WAVE FIELD SYNTHESIS COMPOSITIE JORIS GEURTS (2 december 19:45 free)

- Joris Geurts – Slow Sense Premiere 12″

http://www.jorisgeurts.com/

 

LECTURE OT CINEMA (2 december 20:30 hrs, free, in Dutch)

 

A lecture form Kees Tazelaar about the historic development from the early Dutch electronic music studios into the institute of Sonology.

http://www.keestazelaar.com/

 

WFS CONCERT (2 december 21:30 studio OT 301 eight euro’s)

Program:

Kees Tazelaar – Lustre (first part) 12″

Funckarma – Foven Wield 12”

Arthur Sauer – Recreating the Mind 15”

Joris Geurts Slow – Sense 12″

Ivo Bol – Cosmological Flight 11’50“

made possible with support from the Fonds Podiumkunsten

Ji Youn Kang – SiNaWi 7’55”

http://www.keestazelaar.com/
http://www.funckarma.com/
http://www.myspace.com/arthursauer
http://www.ivobol.nl/
http://www.kingeve.com/zbxe/?mid=WhoIsJi

Afterwards: DJ set Microseq / “De Eeuw Klinkt Nu!” Ot 301 Cinema bar (free)